Velká čarodějnická honička v Salemu, známá také jako Salemské čarodějnické procesy, byla série soudních stíhání a poprav, která se konala v roce 1692 v Salemu, malém městě v kolonii Massachusetts Bay (nyní USA). Tato tragická událost byla jedním z nejznámějších příkladů hromadné hysterie a masového pronásledování osob obviněných z čarodějnictví.

Vše to začalo v lednu 1692, kdy skupina dívek, které byly členkami puritánské komunity, začaly projevovat zvláštní chování a údajně prožívaly křeče a nekontrolované záchvaty. Místní lékař diagnostikoval „čarodějnickou práci“ jako příčinu těchto stavů. Dívky pak začaly obviňovat ostatní členy komunity z čarodějnictví, čímž se rozpoutala lavina obvinění a podezření.

Rozsáhlé soudní procesy následovaly, při kterých bylo obviněno více než 200 osob, včetně mužů, žen a dokonce i dětí. V této atmosféře hysterie byla důvěryhodnost obviněných často založena na pověře, spekulaci nebo falešných svědectvích. Někteří lidé byli vystaveni mučení, aby přiznali svou vinu nebo jména dalších údajných čarodějnic.

Během několika měsíců bylo 20 osob usvědčeno a popraveno oběšením. Většina z nich byla obviněna na základě neprůkazných důkazů a falešných svědectví. Salemské čarodějnické procesy jsou truchlivým připomínáním nebezpečí kolektivní hysterie a nespravedlnosti.

Na základě této tragédie vzniklo mnoho knih, filmů, her a dalších uměleckých děl, která se zabývají tímto temným obdobím v americké historii a varují před důsledky nekontrolovaného strachu a neuváženého soudnictví.