Benzín s biosložkou, známý také jako biopalivo nebo E5/E10 (s 5 % nebo 10 % etanolu), se stal běžnou součástí palivových směsí kvůli snaze o snížení emisí a závislosti na fosilních palivech. Přesto má tato biosložka vliv na životnost samotného paliva.

Obvyklá životnost benzínu bez biosložky je kolem 6 měsíců až 1 roku, pokud je správně skladován, například v těsně uzavřených nádobách na chladném a suchém místě. U benzínu s biosložkou se však životnost zkracuje na 3 až 6 měsíců. Důvodem je hygroskopičnost biosložky, především etanolu, který snadno přitahuje vodu z okolí. Přítomnost vody v benzínu může způsobit zhoršení spalování, korozi palivového systému a tvorbu usazenin.

Pokud je benzín s biosložkou skladován po delší dobu, může dojít k fázové separaci, kdy se voda a etanol oddělí od benzínu, což vede k nižší kvalitě paliva a potencionálnímu poškození motoru. Proto se doporučuje pravidelně měnit palivo nebo používat stabilizátory paliva, pokud má být skladováno delší dobu.

Závěrem lze říci, že životnost benzínu s biosložkou je kratší než u čistého benzínu, a proto je třeba dbát na správné skladování a spotřebu paliva v relativně krátkém časovém horizontu, aby nedošlo k problémům s kvalitou a účinností motoru.