Povinné ručení, tedy pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, je nutností pro každého majitele registrovaného vozu. Jak zjistit, zda pojistku zbytečně nepřeplácíte a zda za své peníze nemůžete získat lepší služby?

Cena povinného ručení 2021

Povinné ručení v roce 2021 opět mírně podražilo, průměrně teď čeští řidiči platí 3 066 Kč ročně. Jeho cena narůstá kvůli stále se zvyšujícím výdajům pojišťoven. Nejcitelněji platba za pojistné vzrostla samozřejmě řidičům, kteří v minulém období bourali. Částka, kterou za povinné ručení pojistník vydá, se přitom odvíjí od osobních údajů a modelu, stáří a způsobu využití vozidla. Vliv mají též pojistné limity, sjednaná připojištění, frekvence placení pojištění a získané bonusy.

Jak vybrat povinné ručení

Některé instituce nabízejí nejlevnější pojistku, jiné si zase dávají záležet na šíři služeb a zákaznickém servisu. Abyste si snadno porovnali nabídky nejoblíbenějších pojišťoven na českém trhu, vyplatí se využít online kalkulačku povinného ručení. Všechny důležité údaje budete mít přehledně před sebou a bude se vám jednodušeji rozhodovat.

Zajímat by vás mělo především:

  • jaká je výše pojistných limitů (finanční hranice, do které hradí škody pojišťovna),
  • jaké jsou možnosti připojištění (čelního skla, střetu se zvěří, nadstandardních asistenčních služeb apod.),
  • jaké jsou výluky z pojištění,
  • zda se jedná o důvěryhodnou společnost,
  • jaké je hodnocení služeb pojišťovny stávajícími klienty,
  • kolik za povinné ručení zaplatíte.

Vypovězení pojistné smlouvy

Pokud jste díky online kalkulačce povinného ručení našli výhodnější nabídku pojistky, musíte nejprve vypovědět svou starou smlouvu – v případě, že je mladší než 2 měsíce, můžete tak učinit ihned a do 8 dní bude oficiálně ukončena. Starší smlouvu vypovězte písemně, a to nejméně 6 týdnů před výročním dnem (datum uzavření smlouvy).

Na cestu bez povinného ručení? Hrozí pokuta až 40 000 Kč

Jestliže vyrazíte na cestu registrovaným autem bez povinného ručení, hrozí vám pokuta až 40 000 Kč – a to je ta levnější varianta problémů při jízdě. Pokud způsobíte dopravní nehodu, čeká vás zaplacení veškerých materiálních i zdravotních škod ostatním účastníkům. Újmy mohou být v případě hromadných či komplikovaných nehod vyčísleny i na několik milionů korun, proto byste povinné ručení nikdy neměli podceňovat.