Údajně se kdysi konal experiment, během kterého bylo do větší klece zavřeno 5 opic, uprostřed klece stály schůdky a nad schůdky byl zavěšený banán. Pokud se některá opice pokusila vylézt na schůdky, všechny opice dostaly dávku superledové vody z hadic ovládaných asistenty v neosvětleném okolí klece.

Většina opic relativně rychle pochopila, že pokus lézt na schůdky bolí všechny a přestaly se pokoušet na ně lézt. Opice, která byla méně chápavá a nedocházela jí kauzalita mezi schůdky a ledovou vodou byla ostatními, bystřejšími opicemi rychle zkorigována za pomoci fyzického násilí.

Po ustálení zvyklostí kdy se žádná opice ke schůdkům ani nepřiblížila, byla jedna z opic vyměněna za nic netušící exemplář. Nová, šestá opice neznala místní zvyky a když viděla banán, šla ke schůdkům a začala po nich lézt. Přestože asistenti s hadicemi již dávno opustili scénu, ostatní opice se na nováčka vrhly, rozbily mu držku, a to opakovaně, dokud šestá opice nepochopila lokální legislativu, že na schůdky se u nás prostě neleze.

Když byla po čase vyměněna další opice za čerstvý kus, a logicky se hrnula ke schůdkům, dostala opět nakládačku, a v násilí proti ní byla překvapivě nejaktivnější šestá opice, která se snažila začlenit do kolektivu a vehementně prosazovala dodržování místního pravidla, aniž by vůbec tušila, proč se vlastně na schůdky neleze.