Exekuci za jízdu na černo povolily pražské soudy vést proti muži, který je slepý a po mozkové obrně, pročež je držitelem průkazu ZTP/P s nárokem na bezplatnou dopravu. Muž se spravedlnosti dočkal teprve u Ústavního soudu (ÚS), který počínání Obvodního soudu pro Prahu 5 a pražského městského soudu označil za absurdní.

Proti handicapovanému muži byla rozhodnutím soudů nařízena exekuce za dluh na jízdném v pražské městské hromadné dopravě. Marně se muž bránil, že jednak neměl žádné informace o tom, že by proti němu měla být nějaká exekuce, a navíc by byla vedena pro dluh, který nemohl vzniknout, neboť je již přes dvacet let držitelem průkazu ZTP/P, a proto žádný cestovní doklad nepotřebuje.

Spojení jeho jména s dluhem mohlo vzniknout jedině tak, že se nějaký černý pasažér prokázal jeho rodným listem, který v té době ztratil. Jenže pražské soudy takové námitky nezajímaly.

Senát ÚS se soudcem zpravodajem Vojtěchem Šimíčkem se pak plnou vahou postavil za slepého muže. „V řízení ani nebylo tvrzeno, že by stěžovatel například průkaz ZTP/P ztratil nebo se jím přes výzvu revizora neprokázal, naopak v záznamu pořízeném revizorem je uvedeno, že stěžovatel měl prohlásit, že časovou jízdenku nechal doma. Obecné soudy tak nevzaly v potaz specifické a podle přesvědčení ÚS velmi jednoznačné okolnosti případu a smysl a účel předmětného zákonného ustanovení,“ konstatoval Šimíček.