Titulní obrázek - povko

O tom, že je dnes povinné ručení auta zájem nařízenou pojistkou, o tom není třeba vést jakékoliv spory. Musí ho sjednat každý motorista. Naštěstí dnes už není problémem vše vyřídit třeba z pohodlí domova a sjednat si povinné ručení online. Pomohou nám k tomu weby, které se na danou možnost přímo specializují. Jedním z takových je i Porovnej24.cz. Ten je kalkulačkou povinného ručení, pomocí které si můžeme sami navolit jak parametry pojistky, tak máme možnost také toho, že si vybereme takovou, která patří mezi cenově nejvýhodnější na našem trhu. A když pojistku máme, měli bychom to také prokázat.

Pomůže nám takzvaná zelená karta

Jedná se o dokument, který dostal svůj název právě podle své typické zelené barvy. Právě na něm je totiž následně uvedeno to, že pojistku máme sjednanou, stejně jako je na něm uvedeno i to, do kdy nám platí. Pokud jste tedy využili srovnání povinného ručení a danou ochranu si sjednali, pamatujte, že se bez zelené karty neobejdete. Tu má povinnost vydávat každý pojišťovna, u které si pojištění sjednáte. A je jedno, zda studujete ceník povinného ručení online, nebo vyrazíte na pobočku Hasičské vzájemné nebo jiné pojišťovny. Danou kartu, tedy spíše list papíru je tedy třeba mít ve vašem voze.

Kde zelenou kartu vezmeme?

Možností je hned několik. Tou první je třeba ta, kdy ji dostaneme přímo při sjednání. Jedná se o situaci, kdy nevyužíváme porovnání povinného ručení, ale sjednáváme pojistku přímo na pobočce. Pokud však chcete mít to nejlevnější povinné ručení na trhu a sjednáte si ho online, nemusíte ohledně karty zoufat. Její duplikát si můžete obratem vytisknout na vaší domácí tiskárně. Poslouží vám do té doby, než vám originál tohoto konkrétního dokladu přijde poštou. Takto platí jeden kalendářní rok a v době, kdy se blíží konec platnosti, zasílá vaše pojišťovna zelenou kartu zcela novou. S posunutou platností o další rok.