Do jaké míry mohou příslušníci městské policie pacifikovat zadržené? Soud v Pardubicích po několika odvoláních rozhodl, že způsob, jakým dvakrát postupovali strážníci z Lázní Bohdaneč, byl nezákonný a příliš brutální. Potvrdil jim podmíněné tresty, což znamená konec ve službě.
„Pravomoc strážníků není bezbřehá a neomezená. Újma způsobená zákrokem za drobný přestupek nemá být extrémně nepřiměřená následku, který byl způsoben případným protiprávním jednáním pachatele přestupku,“ řekl předseda senátu Aleš Holík. Bohdanečtí strážníci Patrik Trojan a Pavel Řehoř už mají za sebou páté soudní líčení. Zatímco nejdřív odešli od okresního i krajského soudu s osvobozujícím verdiktem, nakonec je po vrácení kauzy na začátek čekalo nemilé překvapení. Krajský soud potvrdil trest 18 měsíců s podmíněným odkladem na dva roky pro Trojana a 12 měsíců s odkladem na dva roky pro Řehoře.
Potrestání je na spodní hranici sazby, neboť dosud vedli bezúhonný život a zaměstnavatel s nimi byl spokojen. Proti rozsudku už není odvolání, mohou se pouze dovolat k Nejvyššímu soudu, což nemá odkladný účinek. Verdikt zároveň zrušil část původního rozsudku o finanční náhradě škody pro oba poškozené. Tu mohou vymáhat v jiném řízení na městu Lázně Bohdaneč.